Kläder för att köra rally


När det gäller rally krävs det ofta lite speciella kläder. För det mesta kan man inte ställa upp i shorts och T-shirt. Detta är inte för att man som förare ska se snygg ut och det är inte heller bara för att sponsorer ska synas tydligt. Det är faktiskt ur en ren säkerhetsaspekt som det finns så pass hårda regler gällande kläder. En krasch sker i hög fart och bilen kan råka fatta eld vid en sådan. Det är då viktigt att föraren i möjligaste mån kan komma ut ur bilen och att kläderna som denne har på sig inte fattar eld.

Hjälm

När man tävlar och tränar rally på bana krävs det att man bär en godkänd hjälm. Hjälmen får inte vara skadad eller märkt ur funktion. Ibland finns det också krav på att hjälmen ska ha visir och skydd för nacken. Detta varierar dock beroende på tävlingsform.

På överkroppen

På överkroppen bör man ha overall eller andra plagg i flamskyddssäkert material. Ofta accepteras bara plagg med långa ärmar och de ska också gå upp en bit i halsen för att också skydda den. På händerna ska handskar bäras. Om en jacka eller tröja bärs ska denna gå ner en bit för att det inte ska bildas en glipa mellan överkropp och underkropp. När racet är avslutat kan man med fördel bära andra plagg där sponsorernas namn står på en hoodie med tryck till exempel.

På underkroppen

Även på underkroppen ska plaggen vara tillverkade av flamskyddssäkert material oavsett om man bär en byxa eller en overall. Det ska gärna gå att fästa nederdelen kring skorna så att byxbenen inte åker upp och lämnar huden oskyddad.

Skor

När det gäller skorna ska dessa vara kraftiga och helst ha stålhätta. Ibland finns det krav på att skorna inte får ha utstickande detaljer som hällor för snören och liknande. Detta beror dock på vilken typ av rally man väljer att tävla i.

Att välja kläder själv

Många gånger kan man välja kläder fritt när man tävlar i rally. Det viktiga är att de uppfyller säkerhetskraven och liknande. Om man tävlar för en viss klubb eller har sponsorer kan dessa dock kräva att föraren ska bära en viss sorts kläder, vissa färger med mera. Detta kan orsaka en del problem om kläderna till exempel inte finns inne i rätt storlek. Som förare kan man också tycka att vissa kläder är bekvämare än andra. Många tycker till exempel att det känns bättre att köra i overall och om denne sedan tvingas köra i fristående jacka och byxa kan resultatet bli sämre. Många låter därför förarna välja kläder någorlunda fritt och sedan placerar de ut sina logotyper och liknande när föraren har valt ut just sin tävlingsdress.