Så bygger du din egen rallybil


Drömmer du om att ha din alldeles egna rallybil? Det går faktiskt att bygga en själv även om det kräver en hel del jobb. Har du bara intresset och tiden kan det bli riktigt bra. Du kan välja en helt vanlig bil och plocka ut allt som inte ska vara där. Det inkluderar bland annat originalstolarna och bälten. De flesta som bygger en rallybil väljer att plocka ut nästan all inredning och börja från noll. En rallybil registreras alltid som 2-sitsig vilket också kan vara bra att veta.

Köp en begagnad bil för ändamålet

Det är inte säkert att du redan har en bil hemma som du kan använda som rallybil. Alltså måste du först leta upp en bil som du kan använda. Hos Holmgrens Bil hittar en rad olika begagnade bmw till bra priser som du sedan kan göra om till en rallybil. Det går även att köpa dem på avbetalning vilket är ett stort plus i kanten. Välj en bil som du tycker är snygg och som skulle passa för racing. När du har fått hem din begagnade bil kan du börja bygga på riktigt.

Att montera en burbåge

Ett av de mest kritiska momenten när du ska bygga en rallybil är att montera en burbåge. Här måste du antingen själv ha svetsvana eller känna någon som har det. Om du inte gör det bör du anlita en professionell svetsare för detta moment. Det är ett ganska komplicerat jobb så ta gärna råd från någon som byggt rallybilar innan för att säkerställa att det blir rätt. När bågen väl är klar är det bara det “roliga” jobbet kvar.

Dags att välja inredning

När bågen är på plats kan du börja titta på vilka stolar du vill ha. Börja med att ställa in alla stolfästen och även instrumentbrädan innan du sätter in själva stolarna. Tänk på att välja en stol som passar dig och inte tänka för mycket på priset. Det är viktigt att både stolarna i sig och stolfästena är godkända av FIA. Därför är det smidigast att vända sig till en butik som specialiserar sig på rally och tävlingar. På nätet hittar du mycket information om vilka stolar som är bäst för tillfället.

Du ska också välja bälten bland de många modeller som finns på marknaden. Vissa föredrar lite smalare band på två tum medan andra vill ha de tjocka som mäter 3 tum. Bältet ska fästas vid sex olika punkter och sitta bekvämt mot din kropp. Något annat som du måste tänka på att ha i din bil är två stycken pulverbrandsläckare som inte är äldre än 24 månader. Dessa ska vara fästa framför stolarna och väl fastsurrade så de inte att riskerar att åka omkring när du kör. Du bör även ha en första hjälpen kudde i din bil för att vara på den säkra sidan.