Meka med rallybilen


Rally är en motorsport där bilarna kan stöta på en hel del slitage och plåtkontakt. Även om man inte tävlar i rally kan det vara roligt att ha en bil som går lite snabbare än andra och som har en lite kraftigare motor. Men det gäller också att kunna hålla bilen i ordning. Tävlar man i rally blir det än viktigare för att man ska kunna vinna loppen.

Verkstadens inredning

Oavsett om man har en egen verkstad eller inte är det klokt att se över dess inredning. Har man en egen verkstad kan man utforma den precis så som man vill ha den. Man kan göra ett kontor med finare och bekvämare golv än det som finns ute i verkstaden. Där är golvets slittålighet viktigare. Det är dessutom bra att se till att man har sina verktyg på rätt plats. Om man inte kan finna sina verktyg blir det svårt att arbeta med bilen.

Att lära sig mer

När det gäller bilar blir man sällan fullärd. Det kan ta en hel del tid innan man känner sig trygg med att arbeta med en viss bilmodell utan att ha en handbok till hands. Det enklaste sättet att lära sig mer om bilar är genom att helt enkelt arbeta med dem. Om kan känner någon som kan mycket om bilar är det också ett ypperligt tillfälle om man kan få vara med och titta på när reparationer och annat görs.

Vilka verktyg behövs?

Det krävs egentligen inte speciellt många verktyg för att man ska kunna arbeta med sin rallybil. Man kan klara sig med handverktyg men ibland kan verktyg med tryckluft vara ett bättre val. Fasta nycklar, hylsnycklar, skruvmejslar, knivar och liknande är alla nycklar man kan behöva ha på plats i verkstaden, gärna i olika storlekar.

Kostar det mycket pengar att hålla bilen i ordning?

En av de dyraste sakerna man behöver byta på en rallybil är däcken och det kan därför vara klokt att man tar så bra hand om dem som möjligt. Man bör tänka på var man kör, hur man parkerar och så vidare. Om bilen ska stå stilla länge bör man med jämna mellanrum kontrollera däckens tryck så att det inte blir för lågt. Man bör också skydda däcken mot solen, till exempel genom att ställa skivor framför dem.

Faror i verkstaden

Att arbeta med bilar innebär en del faror. En så basal sak som domkraften kan orsaka en rejäl fara. Man bör därför se till att man har en lyft eller i alla fall pallbockar att ställa upp bilen på.

Andra faror är värme, vassa verktyg, plåtdelar och heta eller frätande vätskor. Det finns alltså goda skäl att vara försiktig samt att använda skyddsutrustning när så är möjligt.