Välja bil till rally


När man ska köra rally finns det flera olika bilar att välja mellan och det är viktigt att välja en bil som passar den aktuella rallysorten om man vill vinna. Men hur ska man egentligen tänka när det gäller att välja rätt bil?

Välja rätt bilmodell

Det allra första man bör tänka på är att välja rätt sorts bil. Om man vill köra flera olika sorters rally krävs också flera olika bilmodeller. Man kan till exempel inte använda samma typ av bil i terrängkörning som i formel 1. Anledningarna till att samma bil inte kan användas är flera. För det första är bilarna byggda på olika sätt för att klara olika påfrestningar. En terrängbil har betydligt kraftigare stötdämpare och liknande för att klara av guppiga vägar med mera. En bil som inte är anpassad för denna typ av körning kommer att bli svår att kontrollera och den kommer dessutom att gå sönder mycket fort.

Bilarna är dessutom också framtagna för att ha olika funktioner. Vissa bilar har starkare bromsar, andra accelererar snabbt och så vidare. Allt detta bör man tänka på när det är dags att välja en eller flera bilar till rally.

Flera olika märken att välja mellan

Många tror att det bara är stora och kända märken som Ferrari och liknande som duger att använda inom rally. Så är dock inte riktigt fallet. Beroende på vilken rallygren man vill satsa på finns det flera bilar som lämpar sig mer eller mindre bra. Inom de grenar där det behövs en mer terränggående bil har till exempel Hyundai och andra tillverkat bilar som både går bra och som dessutom är snabba och håller i tävling.

Om man vill ha en riktigt snabb bil som går bra på formel 1 banan finns också detta. Bilarna ska ligga nära vägbanan och de måste ha spoiler för att inte lyfta när farten blir hög.

Att köpa sin första rallybil

Många som ska köpa rallybil väljer att köpa en bil som tidigare använts i rallysammanhang. Det kan kosta lite mer, men man får också en bil som man vet fungerar och som går bra. Om man inte har pengarna för att köpa en bil i absoluta toppskick, och man inte är helt säker på att man verkligen vill fortsätta med rally, kan det vara en idé att köpa en bil som kanske inte ser så bra ut, och som inte har de allra dyraste delarna. Om man ska satsa på nybörjartävlingar har sällan de tävlande toppbilar, utan ofta börjar man med hemmabyggda fordon och i takt med att man sedan blir bättre och börjar tjäna pengar på sitt tävlande kan man köpa in dyrare bilar med mer och bättre utrustning.