World Rally Championship


Article 5

Inom rally finns det väldigt många tävlingar världen över, folk verkar nämligen inte få nog av rally. World Rally Championship är en serie av tävlingar som anordnas utav FIA. Dessa tävlingar är uppdelade i dels förare och tillverkare där man dels ser till vilken förare som är bäst och dels ser till vilka tillverkare som är bäst. För tillfället pågår tävlingarna under 13 dagar och körs på en rad olika underlag från is och snö till asfalt och sand. Varje rallytävling är uppdelad i specialsteg där det går ut på att köra mot ett tidsmål.

World Rally Championship har uppstått då man slog ihop en rad olika stora tävlingar över världen där de flesta tidigare var en del av European Rally Championship och International Championship for Manufacturers. Tävlingarna hölls under sitt gemensamma namn för första gången år 1973.

Den första vinnaren bland tillverkarna var Alpine-Renault med modellen Alpine A110, därefter tog Ferrari över titeln med sin Lancia Stratos HF som var den första bilen som var specialtillverkad för att användas inom rally. Den första officiella vinnaren av världsmästerskapen var svensken Björn Waldegård då han besegrade finska Hannu Mikkola med en poäng. Den andra vinnaren var tysken Walter Röhri och den tredje vinnare var finske Ari Vatanen.

Sedan tävlingens start har 21 olika tillverkare vunnit åtminstone något av eventen och 11 av dessa har sedermera fått göra entré på prispallen. Tävlingen sänds på TV och under 2016 sågs tävlingarna av sammanlagt fler än 700 miljoner människor från olika delar av världen.