Allmänt om rally


De flesta tycker att det är kul med fart och fläkt. Vissa har dock tagit det till en helt egen nivå, nämligen de som ägnar sig åt motorsport. Motorsport är en typ av sport som går ut på att man tävlar i hastighet med olika typer av fordon, en av de mest kända motorsporterna är rally och det är vad den här artikeln kommer att handla om.

Rally är alltså en typ av motorsport och den utövas på lite mindre formella vägar än vid till exempel formel 1. Ofta använder man sig av privata småvägar och det är vanligt att tävlingar pågår mitt i skogen på småvägar. Man använder sig av olika typer av bilar, de kan vara specialbyggda för ändamålet eller så kan de vara byggda för att helt enkelt användas som vanligt. Inom rally tävlar man alltså inte vanligen genom att köra ett visst antal varv på en bana utan det vanligaste är att man helt enkelt kör från en punkt till en annan. En annan typiskt aspekt i rally är att det förutom föraren även sitter en kartläsare i bilen som ser till så att man helt enkelt kör rätt väg. Tävlingarna kan ske med tidsmål eller att man helt enkelt ska nå målet snabbare än sina motståndare.

Sverige är inte någon särskilt stor rallynation i traditionell mening, även om det anordnas tävlingar, svenska tävlingar har dock en fördel när det kommer till att köra i mycket snö eftersom många internationella förare inte är vana vid detta. Just den typen av motorsport har dock inte växt sig särskilt stark i landet. Däremot behöver den som är intresserad inte resa särskilt långt för att uppleva rally i världsklass. Vårt grannland Finland är nämligen väldigt framgångsrika inom sporten.

Rally och andra motorsporter har funnits i viss mån så länge det har funnits bilar, det gick nämligen ganska snabbt från att möjligheten att transporteras snabbt ledde till att man ville börja tävla med varandra. Under 1950-talet brukar man säga att rallysportens guldår utspelade sig och det uppkom många nya tävlingar runt om i landet, en av dessa klassiska tävlingar var the rally to the midnight sun som anordnades i Sverige. Nu kallas detta lopp endast för the swedish rally.

Rally är en väldigt farlig sport att utöva och hör till en av de farligaste sporterna i världen. Det är också en väldigt dyr sport att utöva eftersom man behöver både en bra bil samt ofta reparera bilarna och byta ut delar. Därför är de flesta framgångsrika rallyförare sponsrade av olika företag, vanligtvis vill bilmärken att en duktig rallyförare ska köra just deras bil och därmed visa upp bilens egenskaper på rallybanan. Det är inte heller en stor åskådarsport utan den konsumeras främst av logiska skäl framför TV:n.