Starta ett rally


Många som gillar olika former av rally bor på mindre orter eller ute på landet. Om det inte finns så många lopp i din närhet kan du starta ett rally för att lyfta din bygd och få fler att upptäcka din favoritsport.

Starta ett lopp

Att starta ett lopp kräver både tid, pengar och planering. Det bästa är om du kan göra det tillsammans med kommunen, lokala företag och självklart din rallyklubb. Det är också klokast att börja med ett mindre lopp inom folkrace och låta det växa år från år. Att driva ett lopp påminner om att driva ett företag och det är också möjligt att driva själva loppet som ett företag eftersom du då kan göra avdrag på alla inköp och spara in många slantar. Hos Qred hittar du enkla och förmånliga företagslån utan startavgifter eller bindningstid – för loppet eller det egna företaget! För att lyckas är det också viktigt att ha flera personer med samma vision och mål, både för sporten och bygden. Det är också enklare att verkligen starta ett lopp om ni är flera.

Planering

Det första som ni behöver göra är att skapa en arbetsgrupp som träffas regelbundet. Ni bör föra protokoll över alla möten så att alla i klubben vet vad ni gör men än viktigare är att kommunen och de lokala företagen uppfattar er som bra samarbetspartner. Ni bör också vara ute i god tid och förlägga evenemanget vid en helg då det ändå pågår mycket i bygden som hembygdsdagar eller en marknad. I en stor stad som Stockholm behöver man tänka på att inte ha samma datum som när det sker andra event som drar publiken men på en mindre ort är det klokare att göra så mycket som möjligt under samma helg eftersom människor drar människor och ni får en större publik. Det är därför också viktigt att höra med kommun och företag vilken tid och dag som passar så att publiken inte behöver välja mellan intressanta arrangemang som sker.

Banan och publiken

Om det redan finns en rallybana är det absolut lättast att använda den även om de flesta som kommer att tävla redan kan den utan och innan. Tänk på att det är ett mindre lopp och inte Dakarrallyt och att det viktigaste är att skapa en bra dag. Ju svårare ni gör det för er desto mindre sannolikt är det att loppet verkligen blir av. Det är också viktigt att tänka på säkerhet och att det ska finnas bra platser för publiken att se rallyt på. Rally är en publiksport och ni måste ha publiken i fokus.

Testa att köra

Ett tips för att göra arrangemanget än mer intressant för publiken är om ni också kan erbjuda testkörning av folkracebilarna. Det är bäst att ha testkörning efter loppet och mot en mindre avgift. Tänk också på att uppmuntra tjejer att både delta och vara med vid testkörningen. En av de största svenska förarna och kartläsarna genom tiderna är Tina Thörner och det är viktigt att hjälpa även andra tjejer att upptäcka rallysporten.