Monte Carlo Rally


Monte Carlo Rally är en rallytävling som årligen arrangeras av Automobile Club de Monaco. Denna organisation håller även i formel 1 tävlingar så som till exempel Formula One Monaco Grad Prix. Tävlingen sker mellan den franska rivieran och sydöstra Frankrike. Från början bestod rallyt av att förare från hela Europa åkte dit och möttes för att helt enkelt diskutera och demonstrera nya innovationer i bil och rallyvärlden.

Historien om rallyt startar år 1909 då man ville starta ett rally till prins Albert I:s ära. Då tänkte man sig att rallyt skulle starta från olika platser i Europa och att man skulle mötas i Monte Carlo. Detta skedde också 1911 då 23 olika bilar reste från 11 olika destinationer runt om i Europa. Vinnaren blev då Henri Rougier som tävlade med en Turcat Méry 25 Hp. Rallytävlingen bedömde både förarens skicklighet samt bilens elegans.

Under 1966 skedde den största kontroversen i rallyns historia inom Monte Carlo rallyt då de fyra förare som hamnade först diskvalificerades eftersom de använde sig av fel typ av strålkastare på sin bil. Detta gjorde att förstaplatsen istället tilldelades Pauli Toivonen. Rosemary Smith som hamnade på en sjätteplats i damklassen diskvalificerades också. Totalt var det hela 10 stycken bilar som blev diskvalificerade under tävlingen. Detta har sedan kommit att kallas för The Monte Carlo Fiasco.

Mellan 1973 till 2008 hölls rallyt varje år i januari som det första eventet inom World Rally Championship. Detta ändrades dock under 2009 då tävlingen istället var en del av Interncontinental Rally Challenge. Detta ändrades dock tillbaka under 2012.

Rallytävlingen sker på många olika underlag vilket lägger väldigt stor vikt vid vilka däck som används under tävlingen. Tävlingen har därför i mångt och mycket blivit ett event där däcktillverkare kan visa upp och marknadsföra sina produkter. Det är dock problematiskt eftersom underlaget kan skilja sig under rallyts lopp. Vinterdäck fungerar sämre på ett sommarunderlag och tvärtom så det gäller att tänka strategiskt.

Rallyt innehåller några av de mest kända rallybanorna i världen. Denna kallas för Col de Turini och avgår från La Bolléne-Vésubie och körs till Sospel. Eller tvärtom beroende på vad som bestämts. Banan innehåller väldigt mycket trånga vägar och mycket toppar och dalar. Det har även hänt att åskådare av rallyloppet försvårar för förarna genom att till exempel lägga ut snö på banan. Detta hände till exempel under 2005 då Petter Solberg och Marcus Grönholm båda blev av med ett hjul, troligtvis på grund av att åskådare hällt snö på vägen.