Dakarrallyt


Dakarrallyt som från början hette rally Paris-Dakar rallyt startades 1978 utav fransmannen Thierry Sabine. Det är ett årligt återkommande rally, inte bara för bilar utan även för motorcyklar, lastbilar och fyrhjulingar. Ursprungligen så kördes rallyt mellan Paris och Dakar, men år 2009 så flyttades tävlingen till Sydamerika. Största delen av sträckorna går på sanddynor och dylikt. Dessa sträckors underlag gör det väldigt krävande, inte bara för fordonen utan även för förarna. Det är enbart några få som tar sig igenom rallyts två veckor. Rallyt handlar mer om orienteringskunskaper och uthållighet än snabbhet som de flesta andra rallyn handlar om.

Historia

1977 så deltog Thierry Sabine i ett rally som gick mellan Abidjan som ligger på Elfenbenskusten och Nice som ligger i Frankrike. Han körde motorcykel och körde vilse i öknen i Libyen. Han blev så fascinerad av öknen och landskapet och ville dela med sig av det han upplevt. Ett landskap så vackert att det gör sig perfekt på tavlor, foton och planscher. På så sätt skapade han ett rally som skulle starta i Paris, Frankrike och ha målgång i Dakar, Senegal. Det allra första rallyt gick av stapeln 1978/79 vid årsskiftet och i både motorcykelklassen och i bilklassen segrade Frankrike. Man har ändrat sträckan genom åren, mycket tack vare oroligheter, såsom kidnappningar, terroristattacker, plundringar och till och med att man upptäckt ett minfält. 1986 dog grundaren Thierry Sabine dessvärre i en helikopterolycka tillsammans med bland andra den store, franske popsångaren Daniel Balavoine.

Mellan den 3 januari och den 18 januari år 2009 så kördes rallyt igen, denna gången var det i Sydamerika mellan Argentina och Chile. Detta var första gången som rallyt inte kördes i Afrika och det finns mycket som talar för att rallyt kommer fortsätta att köras här, mycket tack vare att allt fungerat felfritt med arrangemangen de senaste åren.

Det finns många kända förare som kört rallyt, till exempel Carlos Sainz, Colin McRae och Ari Vatanen. Dessutom så har en hel del kändisar kört rallyt, Bernhard Russi, Luc Alphand, Albert II av Monaco, Mark Thatcher och Caroline av Hannover. Så är du kändis så se till att utöka denna skara. Är rallyt dyrt? Nja, se då bara till att låna pengar eller låna bil, det kan det vara värt.

Svenskar som deltagit

Det finns en del svenskar som varit med i rallyt genom alla dessa år och det har både gått bra och lite sämre. Det finns två stycken som faktiskt vunnit rallyt, dessa är Bruno Berglund som kartläsare och Freddy Kottulinsky som förare. Tina Thörner har ställt upp som kartläsare och då med Colin McRael och även med Nasser Al-Attiyah som faktiskt kom tvåa. Olle Ohlsson är förste svensk som kört rallyt med motorcykel och sedan finns det en rad andra.