Rally störst i Finland


Finland är per capita det land som fått fram flest internationella storheter inom rally och formel 1 och är ett av de mest motorsportintresserade länderna i världen. Mycket av intresset beror på den tävling i rally som arrangerats sedan 1950-talet under namnet Rally Finland, tidigare även kallat de tusen sjöarnas rally, som härstammar ifrån uttrycket att Finland är de tusen sjöarnas land.

Finland har haft åtskilliga världsmästare inom rally och Marcus Grönholm, den tvåfaldiga världsmästaren i rally, är ett av de mer kända namnen som ännu kör för de finländska färgerna.

Yksi, kaksi, kolme

Finska rallyt är ett av de mest prestigefyllda rallyna i världen och innehar en lång historia och är även en stor tävling för svenska rallyförare. Rally Finland är omnämnt som ett av de mest uppskattade eventen inom rallyvärlden med spektakulära tevebilder där grusvägar slingar sig mellan Finlands sjödistrikt. Utanför staden Jyväskylä ligger en av de snabbaste sträckorna hastighetsmässigt och bidrar till att tävlingen är en publikmagnet. Ser man till mängden åskådare är rallyt det överlägset största i norra Europa. Hundratusentals rallyfans från jordens alla hörn kommer till Finland varje år för att tillsammans med miljontals tevetittare följa de snabba rallybilarna. Inte sällan är det frågan om stora investeringar av de olika stallen för att satsa på den senaste tekniken. Det blir allt mer viktigt att spara pengar för alla som är inblandade i racingen.

Kronjuvelen

Rallyt är lite av kronjuvelen i rallyvärlden och intresset ökar för varje år. Innan rallyt kör igång kan de tävlande avverka två dagar av rekognosering av sträckorna. Totalt väntar 25 sträckor fördelat på över 30 mil under en helgs tävlande.

Svåra snabba banor

Finska rallyt är känt för att ha en svår inlärningskurva och nivån bedöms som mycket avancerad av förarna. De senaste tio åren har racet vunnits av förare utanför norden, så både svenska och finska förare försöker nu bryta den trenden. När ett rally innehar de hastigheter som Finska rally, måste kommunikationen vara av yppersta världsklass mellan förare och kartläsare. Det snabbaste racet på banan har gjorts av britten Kris Meeke som vann med en snitthastighet på galna 126.62 kilometer i timmen.

Fakta om Finland

Vårat grannland Finland, heter Suomi på finska och officiellt Republiken Finland.Landet gränsar till Norge, Sverige och Ryssland samt en havsgräns mot Estland. Finland är officiellt tvåspråkigt med finska och svenska som nationalspråk. Finland har en befolkning på omkring 5,5 miljoner invånare och förutom Sverige är Finland det enda landet i världen med svenska som officiellt språk.

Huvudstaden heter Helsingfors och är landets största stad med över 650 000 invånare.

Huvudstad i Finland är Helsingfors, tillika landets största stad med 650 272 invånare. Finland är med i EU och man använder valutan Euro.