Vad som behövs för att börja köra rally


Rally är en extrem, men väldigt rolig motorsport som du som är över 13 år kan utöva. Men för att börja med rally finns det en del saker du måste veta och göra först.

1. Skaffa en rallylicens.

Du kommer behöva en licens for att tävla i rally. För att läsa mer om licenser, gå in på sbf.se/Licenser, det finns även internationella licenser att ta. Men du måste då regelbundet ta medicinska prov för att kunna ta/ha kvar.

2. Skaffa en rallybil.

Detta är det roligaste steget till börja köra rally. Det är att välja din bil. Rallybilar kan normalt sätt kosta allt emellan 50 000kr ända upp till 200 000kr. Det är inte billigt att börja med rally, men det är väldigt roligt och rekommenderas starkt.

3. Köpa utrustning.

Du kommer behöva en hel del utrustning för att börja köra. Vi har samlat ihop en lista av saker du behöver.

  • Du behöver en specialgjord stol för att köra rally. Dessa är oftast gjorda av stålrör, glas eller kolfiber.
  • Du behöver ett specialgjort bälte för att köra rally. Dessa bälten har antingen 4 eller 6 fäst punkter.
  • Du behöver en motorsportanpassad hjälm, overall, skor och handskar. Det är mycket viktigt att ha detta eftersom att annat kan vara farligt att använda när du kör. (Ibland krävs det även att du använder flamsäkra underkläder)

Lite “bra att veta” information om Rally

  • En av de bästa förarna i historien är Colin McRae, han har vunnit hela 25 gånger i VM.
  • Vanlig rally är en extrem motorsport som körs på relativt långa sträckor. Vägar för rally kallas för specialsträckor, vilket är en avstängd bana för att ta sig från start till mål snabbast. Emellan olika specialsträckor kör man på så kallade “Transportsträckor”. Då måste vanliga trafikregler följas. Till skillnad från andra motorsporter, finns det också en utbildad kartläsare.
  • Att förbereda sig till en tävling som förare kan ta mycket lång tid. Det kan ta flera veckor för att förbereda sig till en enda tävling.
  • Rallysprint är en av de olika typer av rally som finns. Dessa tävlingar är gjorda på relativt korta sträckor med en kör tid på ungefär 2 minuter. Dessa tävlingar är också mycket billigare att arrangera och man behöver inte åka ut på en eller flera skogssträckor.
  • Rallyspecial är en blandning emellan vanlig Rally och Rallysprint. Där sitter start och mål på samma ställe.
  • Rallybilar har olika klasser, för att tävlingar ska bli så att man tävlar mot en bil som man har en chans med.

När du letar efter motorcykelhjälm och annan utrustning, så är det extremt viktigt att du väljer rätt! Välj det som är gjort med mycket bra kvalitet, och funkar som de ska