Om Colin McRae


En av världens mest kända rallyförare genom tiderna hette Colin McRae och föddes i Skottland år 1968. Han var år 1995 den yngsta världsmästaren genom tiderna och hamnade tvåa de nästkommande åren. Han körde för många olika bilmärken, däribland Ford, Subaru, Skoda och Citroen. De sista två tävlingsåren spenderade han tillsammans med den svenska kartläsaren Tina Thörner då de körde Dakarrallyt. Colin McRae är även känd för att ha namngett en rad väldigt framgångsrika TV- och datorspel inom rallygenren.

Colin McRae har även en bror som också tävlar inom rally. Han heter Alister McRae. Colin McRae avled tyvärr i en helikopterolycka i mitten av 2007 i närheten av hans barndomshem. McRae var den som körde helikoptern och med han omkom även en vän och ett barn som färdades i helikoptern.

Colin McRae tävlade redan från en tidig ålder inom motorsport och började med att köra motocross. Han var dock mer intresserad av fyrhjuliga fordon och började sedermera tävla med en Mini Cooper.

McRae har också tagit fram en egen bil som är särskilt anpassad för att användas i rallysammanhang. Den visades upp för första gången på Goodwood Festival of Speed och kallas för Colin McRae R4. Den är byggd med mycket säkerhetsaspekter och har en fyracylindrig motor med 2.5 liters Milington Diamond motor. Colin McRaes fru Alison har efter Colins död velat att bilen ska fortsätta produceras. Colin McRaes död sörjdes av tusentals fans och bilsportintresserade världen över och han anses fortfarande vara ett av de största namnen någonsin inom sporten. Med sitt engagemang har han bidragit starkt till att få folk intresserade av rally. Både med sina egna förarinsatser och med hjälp av till exempel TV-spelen.